Er du av typen som gruer deg i ukesvis for å tale i bryllup eller konfirmasjon?
Er du fristet til å gi kunstig intelligens hele jobben?
Stopp opp litt, og pust med magen, for her får du 10 taletips fra toastmasteren:
1) Sørg for å vite hvem du skal snakke for, hvor lang tid du har, og om tonen skal være lettbeint eller mer formell.
2) Ikke fall for fristelsen til å kjøre en standardisert tale. Gjør det personlig på en eller annen måte, det er sånn vi bli berørt, og da husker vi talen din bedre.
3) Vit gjerne litt om hvordan dere skal sitte, og om du har mikrofon eller ei. Mikrofon er alltid best, selv om du har sterk og mørk røst.
4) Hvis noen andre tar poengene dine i sine taler, hvordan vil du forholde deg til det der og da? Bestem deg allerede nå. Det beste er å følge opp et poeng fra en annen tale, eller å bekrefte poenget, heller enn å si for eksempel: "Ja, jeg skal ikke holde på så lenge, for nå tok jo Lars alle poengene mine..." Da snakker du både deg selv og foregående taler ned, og det skaper en klein start.
5) Skriv ut talen på små lapper, ikke ta med A4 ark. De stjeler oppmerksomhet, og lager lyd når du beveger på det, særlig hvis du skjelver på hendene, noe som kan lage unødvendig stress i forkant. Hvis du bruker mobil, pass på at du klarer å ha fokus ut på publikum også, og at ikke skjermlåsen skrur seg på i løpet av talen.
6) Bruk historier og opplevelser framfor fakta. Veldig mange foreldre, særlig papper, forteller fakta på fakta, i en kronologisk rekkefølge. Da er det fort at publikum ( og hovedpersonen) begynner å kjede seg. Kan du fortelle en historie hvor du baker inn faktaene? Kan du beskrive, framfor å ramse opp?
7) Øv til det kjedsommelige i forkant. Selv om du har med utskrift. Da blir flyten bedre, du får bedre kontakt med publikum, og du kan snakke mer muntlig. Noe av det kjedeligste som er, er å høre noen lese rett opp fra et manus!
8) Dropp "ehh", ta pauser. Les mer om dette her: Dropp "ehh", ta pauser! (lonibp.com)
9) I forkant bør du reflektere over hvordan DU og din kropp reagerer når du blir nervøs. Blir du tørr i munnen? Skjelver du på beinet? Vandrer du frem og tilbake, flakker du med blikket? Alt dette kan trenes på. Nervøsitet er ikke farlig! Hvis du jobber med presentasjonsteknikken din i kurs eller med kolleger jevnlig, vil du også bli mindre nervøs i andre settinger du skal snakke. Du kan styrke din egen mestringstro, også som taler, ved å for eksempel delta på kurs i presentasjonsteknikk. Her er én av mange kursmuligheter: Toastmasterklubben - Gründeriet (grunderiet.no)
10) Lag en tydelig struktur på talen din, særlig hvis du velger å ha noen avstikkere. Klare tanker rundt start, hoveddel og avslutning bør være et absolutt minimum.
For flere innspill til hvordan du kan strukturere en tale, bruke historier og anekdoter, bruke retoriske virkemidler, eller finne balansen mellom humor og alvor, ta gjerne kontakt med meg!
Jeg har lang erfaring med å både skrive og presentere taler, også på vegne av andre.
Kontakt meg gjerne på: lonibjerkholt@gmail.com
brylupstale