top of page

Om femininiseringen av samfunnet

Loni Bjerkholt-Pedersen

Du har sikkert fått med at kjønnsdebatten har blusset opp, særlig de siste par årene.

Menn hytter med nevene, og beskriver at vi lever i, og skaper et, samfunn hvor menn faller utenfor. Men stemmer det egentlig?



Noen relevante fakta om kvinner og menn:


  • Menn tar oftere selvmord, men overvekten av de 70 000 menneskene som lever med en alvorlig psykisk lidelse (Bipolar lidelse, Schizofreni o.l.) i Norge, er kvinner. (helsedirektoratet.no)

  • Sysselsettingsgraden (SSB: Alle som har jobbet minst én time i uken hvor målingen gjøres, eller som normalt ville ha gjort det. Personer i militærtjeneste eller på sysselsettingstiltak regnes også som sysselsatte) blant unge kvinner med grunnskole som høyeste utdanningsnivå er på 53 %, mens den for menn i samme kategori er på 66 % . (Kristoffer Vogt, UiB)

  • Unge menn er overrepresentert når det gjelder unge uføre, hovedårsaken til dette er i følge Brage og Thune, 2015, at det siden 2000-tallet har vært økt overlevelse for mennesker med psykisk utviklingshemming, medfødte misdannelser og kromosomavvik (Kristoffer Vogt, UiB)

  • Kvinner har høyere sykefravær i alle aldersgrupper, og er i flertall på arbeidsavklaringspenger i alle aldersgrupper. Det er 38 % flere kvinner blant uføretrygdede.  (Kristoffer Vogt, UiB)

  • Mannlige skole drop-outs ender opp med vesentlig bedre betalte jobber enn kvinnelige drop-outs. (Kristoffer Vogt, UiB)


Femininisering er et gode for menn


Sosialpsykologen Geert Hofstede står bak en modell for kulturelle verdier der han karakteriserer nasjonale kulturer etter hvor de ligger på seks verdidimensjoner, blant annet verdien maskulinitet versus femininitet: In a masculine society, men are supposed to be tough. Men are supposed to be from Mars, women from Venus. Winning is important for both genders. Quantity is important and big is beautiful. In a feminine society, the genders are emotionally closer. Competing is not so openly endorsed, and there is sympathy for the underdog.



Videre, forteller kjønnsforskning oss at menn i mer likestilte samfunn har bedre liv enn menn hvor det er større forskjeller mellom kjønnene: Menn som lever i mer kjønnslikestilte land har langt bedre livskvalitet enn menn i mindre likestilte land. Det er mindre sjanse for at du er deprimert, skilt, eller at du utsettes for vold med døden til følge, både som kvinne og mann, i likestilte samfunn.



Mange mannsaktivister tror økt likestilling gir kvinner flere goder og privilegier, og at menn som følge av dette mister goder og privilegier, men det stemmer altså ikke.



Vi må vokte oss for machokulturen


På motsatt side av maskulinitetsforkjemperne, finner vi mennesker som bekymrer seg for det de mener et en økt machokultur i samfunnet. Gunnar Norheim er èn av dem: Motsetningsforholdet mellom myk velferdspolitikk og hard markedsøkonomi utgjør på sikt en fundamental trussel for likestillingen mellom kvinner og menn.


Gunnar bekymrer seg for en samfunnsutvikling hvor flere og flere private bedrifter tar over oppgaver som tidligere har ligget til det offentlige, særlig fordi det i det private næringslivet er en sterk kjønnsubalanse: Fra Institutt for samfunnsforskning kan vi lese at kun 22 % av topplederne i de 200 største selskapene i Norge, er kvinner. I privat sektor totalt utgjør menn rundt to tredjedeler av de sysselsatte, viser tall fra SSB.



Hva nå?


Toxic masculinity, eller giftig maskulinitetskultur, har for lengst gjort sitt innrykk i retorikk og kommunikasjon. Tenk bare på Putin og Trump, hvor sistnevnte er godt kjent for å kalle sin argeste kvinnelige motstander for "a nasty woman" ved en hver anledning på talerstolen. Denne hypermaskuline måten å kommunisere på, skaper konflikt og splid. Splid er ikke godt for noen av oss, heller ikke menn.


Videre virker det for meg som om mannsaktivistene hopper bukk over forskning og fakta om for eksempel transpersoner, som forsøker å ta sitt eget liv åtte ganger så ofte som resten av befolkningen, og lykkes med selvmord 3,5 ganger så ofte som ikke-transpersoner.



Har unge menn det verre nå enn før, og verre enn kvinner? Det er lite som tyder på det. Personlig er jeg mer bekymret for de skeive, og kvinners, levekår, særlig med tanke på at Èn av fire unge menn mener likestillingen har gått for langt.





Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page